עולמות מתנגשים

IMG_1926

במשפחה שבה גדלתי, לערוך שולחן לארוחת ערב היתה פעולה מיותרת. בפועל, הקערות עם האוכל עד היום מונחות במרכז השולחן וכולנו אוכלים ישר מהם עם מזלג. בשאר הזמן היינו פשוט עוברים במטבח לאורך כל היום, כל אחד בתורו, ומנשנשים ישר מהסירים שעל הכיריים. שזה בתכלס די הגיוני בשביל אנשים שהיגרו לתל אביב מקיבוץ של השומר הצעיר ואכלו כל החיים שלהם בחדרוכל המשותף.

המשפחה אליה הצטרפתי לעומת זאת היא הנגטיב של הדבר הזה. או, יש לומר, הפוזיטיב. לכל ארוחה יש לפחות שלוש מנות. הן מוגשות מצולחתות כאילו מצלמה נסתרת של מאסטר שף עוקבת בקלוז אפ אחרי כל פעולה במטבח. אין כזה דבר סירים על שולחן האוכל, בטח לא "ציבורית" לשאריות. גם אין מרפקים על השולחן (חוץ משלי, אופס). גם האוכל עצמו הוא אלגנטי, לא כזה ששוחה בתוך רוטב בלמטה של הסיר.

ואני, בגלל שאני אדם קצת מפוצל אישיות, מצליחה איכשהוא להרגיש בבית אצל שתי המשפחות שלי. אני עדיין אוכלת מהסיר בעמידה וטובלת את הלחם בשאריות של הרוטב אך כבר יודעת באיזה צד של הצלחת עורכים את הסכין ולכבוד אילו פירות ים מוציאים את כלי החרסינה מהויטרינה. בשלב זה של חיי אני גם מכילה בהשלמה סתירות מתחומים אחרים כמו האובססיה שלי ללנון והריסון או אהבתי לבילי הולידיי לצד ההערצה הסודית שלי לנינט וההתמכרות לתכניות ריאליטי זמרה באופן כללי.

וכל זה בעצם כדי להסביר את הקינוח הצרפתי הקלאסי הבא שכיכב בארוחת חג המולד האחרונה: הפרופיטרול. מצד אחד מיני פחזניה מבצק עדין ואוורירי שדורשת דיוק הכנה ואפייה. מצד שני ממלאים אותה בגלידה וניל ושופכים מעליה רוטב שוקולד, שזה הכי שכונה. מצד שלישי, כה לימד אותנו ג'ורג' קוסטנזה: עולמות מתנגשים זה אולי מפחיד בהתחלה, אבל בסוף זה מסתדר.

פרופיטרול

מה צריך

IMG_1745

לבצק:
3 ביצים
180 מ"ל מים (3/4 כוס)
90 גרם חמאה (אם אין משקל אפשר להעריך לפי הקווים הקטנים על החבילה שמסמנים 50 גרם ו – 100 גרם)
120 גרם קמח (כוס פחות 2 כפות)
קורט מלח

לרוטב ולהגשה:
1/2 ליטר גלידה וניל
200 גרם שוקולד מריר
200 מ"ל חלב (1/2 כוס + 1/3 כוס)
4 כפות שמנת חמוצה או קרם פרש

IMG_1757

הפחזניות – בצק רבוך (Pate a choux)

מחממים תנור ל – 190 מעלות.
בסיר על אש בינונית מבשלים חמאה ומים עד שהחמאה נמסה ומביאים לרתיחה עדינה. ברגע שיש בועות קטנות מסירים מהאש

1.jpg

מוסיפים את הקמח ומערבבים במרצ (השגיאה במקור) עד שנוצר כדור בצק

IMG_7119[1]

מוסיפים את הביצים אחת אחת. אחרי כל ביצה מערבבים היטב. הבצק "יתפרק" ואז יתאחד שוב למחית חלקה (לא לכדור וזה בסדר).

1.jpg

המרקם הסופי צריך להיות דביק ויחסית יציב. לא נוזלי מדי. אם זה נוזלי ולא נשאר על הכף אז אפשר להוסיף מעט קמח. הבעיה היא שאם הבצק נוזלי מדי הוא לא יתפח בתנור. זה אמור להראות בערך כך:

IMG_1804

מזלפים עיגולים על נייר אפייה בערך בקוטר 3 ס"מ, או יוצרים גבעות עם כפית. את השפיץ שנוצר מהזילוף אפשר לשטח באמצעות גב של כפית רטובה. אני מעדיפה לזלף מיני פחזניות כי כך הסיכוי שהן יצנחו באפייה קטן יותר. אם אחרי הזילוף הגבעות מתפשטות מאוד לרוחב – הבצק נוזלי מדי. אפשר עדיין להציל אותו – תחזירו לקערה ותוסיפו מעט קמח.

IMG_1816

לא חובה אבל ממש כדאי להבריש בעדינות עם ביצה טרופה בשביל שיצא פריך מבחוץ וגם בשביל הצבע

BeFunky_IMG_1832.jpg

אופים במשך 25 דקות. אבל! אחרי 10 דקות פותחים חריץ קטנטן בתנור ושומרים אותו פתוח באמצעות כף עץ או שיפוד. חשוב שהחריץ יהיה קטן וחשוב שהוא יהיה כי כך האדים יוצאים והפחזניות לא יצנחו אחרי האפייה. פשוט פותחים מעט את דלת התנור ודוחפים לשם מקל של כף עץ.

IMG_1883

הצלחה: כאשר הפחזנית התנפחה והיא חלולה מבפנים. אך גם אם הם צנחו – לא נורא. עדיין אפשר למלא אותן בגלידה וזה יצא טעים בול אותו דבר.

IMG_7233[1]

רוטב שוקולד

ממיסים את השוקולד בסיר קטן על אש בינונית-נמוכה עם חצי מכמות החלב

1.jpg

אחרי שהשוקולד נמס מוסיפים את המחצית הנותרת של החלב, מערבבים ואז מוסיפים את השמנת החמוצה/הקרם פרש (זה גם לא נורא אם לא – פשוט יצא רוטב יותר דליל). זהו – מוכן. עדיף לצנן קצת את השוקולד לפני ההגשה. המנה טעימה יותר כשהשוקולד בטמפרטורת החדר ולא חם ישר מהסיר.

IMG_1904

הגשה

עד כאן אפשר להכין מראש. אך מרגע שמרכיבים את המנה מגישים אותה מיד.
חותכים כל פחזנית עם סכין משוננת באמצע כמעט עד הסוף אבל משאירים חיבור בצד אחד וממלאים אותה בכדור גלידה וניל איכותית. לי היה נוח להשתמש בכף פריזיאן (זו שעושים איתה עיגולים של אבטיח ומלון) אבל כל כפית תעבוד.

1.jpg

מניחים כמה פחזניות על צלחת הגשה ושופכים מעליהן מרוטב השוקולד. מגישים מיד.

IMG_1930

על לא דבר.

1.jpg

הערה טכנית: עד כה צולמו הפוסטים במצלמת האייפון 5. שמחה לספר שהתחדשנו במצלמה אמיתית שאני מגלה איך מתפעלים לאט לאט. התמונות בפוסט הזה צולמו בה (canon 700d)

פוסט זה פורסם בקטגוריה קינוחים, שוקולד, עם התגים , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

תגובה אחת על עולמות מתנגשים

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    ככה לעשות לטבעונים הרהורי חרטה על הבוקר…?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s